Weganizm chwilowa moda, czy długotrwała tendencja - czyli czy za parę lat nie będziemy jeść już wyrobów odzwierzęcych?

  • Posted on: 18 September 2017
  • By: addmean
W obecnych czasach coraz większa liczba osób decyduje się na przejście na wegetarianizm albo wegenizm. Powody takich wyborów są niesamowicie różnorakie, ale przede wszystkim jest to kryterium etyczny i przykładanie ręki do zabijania zwierząt oraz ich wykorzystywania, jak również przez względy zdrowotne. Dlatego też wiele badaczy przyznaje, iż za kilkanaście lat liczba ta znacząco wzrośnie i być może okaże się, że w następnym wieku pomysł spożywania mięsa przejdzie do lamusa. Jednakże jak musimy zatroszczyć się o swe zdrowie, kiedy myślimy o przejściu na owy styl życia?

Witaminy
Author: Kiran Foster
Source: http://www.flickr.com
Mięso dostarcza nam oczywiście substancji białkowych, a z nabiału otrzymujemy wapń, który niezbędny jest to budowania i odnawiania kości. Substancje takie i wiele, wiele innych to elementy odżywiania, które w jakiś sposób trzeba sobie zastąpić, aby nasz organizm mogło poprawnie funkcjonować. Istnieje dużo grup społecznych, których z pewnością musi zainteresować witamina B12. Weganie są też niewątpliwie jedną z takich grup. Witamina ta ma rolę regulatora produkcji erytrocytów, czyli czerwonych ciałek krwi. Tą niesamowicie ważną substancją, jaką bez wątpienia jest witamina b12 weganie troszczący się o swe zdrowie powinni się zaciekawić, gdyż gdy nie jemy mięsa i dużej ilości białka, które posiada niedobór czerwonych ciałek krwi to właśnie coś co może nam zagrażać. Jenak mięso, mleko i jego przetwory i jaja to oczywiście nie jedyne przedmioty, do których wytwarzania wykorzystywane są zwierzęta.Różnego rodzaju leki używają bowiem komponentów pochodzenia odzwierzęcego, więc książki ziołolecznictwo to kategoria księgarni, do której mnóstwo wegan musi się udać.

Jeśli poszukujemy więc wiadomości na temat metod leczenia przy pomocy składników roślinnych książki o ziołolecznictwie na pewno będą pomocne. Jednak substancje odżywcze to oczywiście dopiero początek, gdyż są jeszcze sprawy smakowe, do których czasem trudno się przyzwyczaić. Nie ma jednak powodów do zmartwień, ponieważ w dzisiejszych czasach ilość różnorakich zamienników mięsa i nabiału, które z pewnością stanowią dla wielu ciekawe rozwiązanie na swe zachcianki, które w klasycznej odmianie zawierają produkty odzwierzęce. Może za sto lat jedzenie mięsa, będzie czymś całkowicie nie z tej ziemi, gdyż ilość przemian, jak również ich charakter jest niezwykle dogłębny i szeroko pojęty.